„SEPI“

sepi

Centar za održivi razvoj je u periodu on novembra 2010. godine do septembra 2011. godine implementirao projekat pod nazivom SEPI (School Eco Projects Initiative). Projekat je financijski pomognut od strane Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH.

Ciljevi SEPI projekta su:

  • podizanje ekološke svijesti učenika osnovnih i srednjih škola u Brčko Distriktu, kroz organizovano takmičenje, edukaciju i jačanje eko sekcija u školama
  • razvijanje pozitivnog odnosa mladih prema okolišu
  • promoviranje aktivizma među mladima po pitanju ekoloških problema u zajednici

Jedna od glavnih projektnih aktivnosti je bila organizovanje takmičenja školskih eko sekcija. Učenici su zajedno sa svojim nastavnicima pisali eko-projektne ideje vezane za njihovu neposrednu okolinu a koje su predlagale konkretne akcije, koje mogu da budu provedene od strane učenika i škole. Odabrani radovi su bili nagrađeni i prikazani na web stranici www.ekodistrikt.net. Nagrade za tri najbolja eko projekta su bile tehnička i novčana podrška u iznosu od maksimalno 2000$ po projektu a deset najbolje rangiranih škola je dobilo eko literaturu i materijal za interaktivno učenje u vrijednosti od po $100.

Na osnovu bodovanja i rangiranja tri prvoplasirana prijedloga projekta bila su:

  • „Nije smeće sve za vreće – Reciklirajmo zajedno“ – V osnovna škola, Brčko
  • „Minuta do dvanaest za našu planetu“ – VIII osnovna škola, Brka
  • „Ljetna učionica“ – X osnovna škola, Bijela

SEPI je doprinijeo podizanju ekološke svijesti kod djece u uzrastu kada mogu da učestvuju u raznim inicijativama i ekološkim projektima te im pokazao da ličnim učešćem mogu ostvariti bolji kvalitet življenja u njihovoj školi i okruženju. Po okončanju projekta administracija i vlasništvo nad web stranicom www.ekodistrikt.net je dodijeljena najaktivnijim eko sekcijama a SEPI projekat je finansirao registraciju web domena i web prostora za period od dvije godine.

Dizajn: elt.design2012@gmail.com
Sva prava zadržana