Naši projekti

SEPI

sepi3 sm

 

Centar za održivi razvoj je u periodu on novembra 2010. godine do septembra 2011. godine implementirao projekat pod nazivom SEPI (School Eco Projects Initiative). Projekat je financijski pomognut od strane Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH.

Ciljevi SEPI projekta su:

  • podizanje ekološke svijesti učenika osnovnih i srednjih škola u Brčko Distriktu, kroz organizovano takmičenje, edukaciju i jačanje eko sekcija u školama
  • razvijanje pozitivnog odnosa mladih prema okolišu
  • promoviranje aktivizma među mladima po pitanju ekoloških problema u zajednici

Jedna od glavnih projektnih aktivnosti je bila organizovanje takmičenja školskih eko sekcija. Učenici su zajedno sa svojim nastavnicima pisali eko-projektne ideje vezane za njihovu neposrednu okolinu a koje su predlagale konkretne akcije, koje mogu da budu provedene od strane učenika i škole. Odabrani radovi su bili nagrađeni i prikazani na web stranici www.ekodistrikt.net. Nagrade za tri najbolja eko projekta su bile tehnička i novčana podrška u iznosu od maksimalno 2000$ po projektu a deset najbolje rangiranih škola je dobilo eko literaturu i materijal za interaktivno učenje u vrijednosti od po $100.

Na osnovu bodovanja i rangiranja tri prvoplasirana prijedloga projekta bila su:

  • „Nije smeće sve za vreće – Reciklirajmo zajedno“ – V osnovna škola, Brčko
  • „Minuta do dvanaest za našu planetu“ – VIII osnovna škola, Brka
  • „Ljetna učionica“ – X osnovna škola, Bijela

SEPI je doprinijeo podizanju ekološke svijesti kod djece u uzrastu kada mogu da učestvuju u raznim inicijativama i ekološkim projektima te im pokazao da ličnim učešćem mogu ostvariti bolji kvalitet življenja u njihovoj školi i okruženju. Po okončanju projekta administracija i vlasništvo nad web stranicom www.ekodistrikt.net je dodijeljena najaktivnijim eko sekcijama a SEPI projekat je finansirao registraciju web domena i web prostora za period od dvije godine.

 
 

NAŠI PARTNERI

 

USAID

 

Youth Build International

 

 

 

GG logo horizontal

GlobalGiving

 

The Balkan Trust for Democracy

 

U.S. Embassy Sarajevo

 

Svjetska Banka

 

logo stem1

STEM.BA 

 

Cooperazione Italiana allo Sviluppo

 

Evropska Komisija

 

Lokalne zajednice u BiH

 

Udruga poslodavaca Brčko distrikta BiH

 df tk

Društvo fizičara u Tuzlanskom kantonu

© 2018 COR. All Rights Reserved.