Naši projekti

Inicijativa za monitoring kvalitete zraka škola u Brčkom

Monitoring kvalitete zraka u školama i drugim mjestima gdje ljudi borave je od izuzetne važnosti. Spajanjem oblasti zaštite kvalitete zraka sa učenjem elektronike i programiranja Projekat ima za cilj da na interesantan i 21. stoljeću prigodan način uključi mladu populaciju u aktivan i produktivan proces učenja i aktivizma u oblasti zaštite kvaliteta zraka u svojim lokalnim sredinama i školama.

Tako će kroz projekat više od 200 učenika iz osnovnih škola u Brčko Distriktu BiH imati priliku učiti o kvaliteti zraka, praviti uređaje za monitoring kvalitete zraka u svom okruženju (fokus na PM 2.5), mjeriti zagađenost zraka u svom školskom okruženju, te predlagati rješenja za unapređenje stanja u oblasti kvalitete zraka u svojim sredinama.

U tu svrhu je COR napravio i priručnik za izradu jednostavnih uredjaja za mjerenje koncentracije PM2.5 čestica u zraku, a kojeg možete pogledati na https://cor.ba/images/Dokumenti/prirucnik-za-izradu-uredjaja-za-mjerenje-zagadjenosti-zraka.pdf

Prvi rezultati mjerenja su nas možda malo i iznenadili, ali još više i obradovali - kvaliteta zraka u školama u Distriktu, kada su u pitanju PM2.5 čestice, je odlična. Tome je svakako doprinijela i činjenica da su vanjski uslovi bili optimalni, te da nije bilo akcidenata tokom perioda mjerenja.

Predložene su mjere ozeljenjavanja okoline škola, što je od strane nadležnih organa i prihvaćeno. Mjerenja će se nastaviti i u budućnosti.

Projekat je podržala Ambasada SAD-a u Sarajevu, a implementirao Centar za održivi razvoj.

 
 

NAŠI PARTNERI

 

USAID

 

Youth Build International

 GG logo horizontal

GlobalGiving

 

The Balcan Trust for Democracy

 

U.S. Embassy Sarajevo

Svjetska Banka

 

Fondacija Mozaik

 

Cooperazione Italiana allo Sviluppo

Evropska Komisija

 

Lokalne zajednice u BiH

 

Udruga poslodavaca Brčko distrikta BiH

© 2018 COR. All Rights Reserved.