Naši projekti

Promocija STEM obrazovanja u osnovnim školama

Kada je u pitanju moderno obrazovanje, zadnjih godina se širom svijeta čuje o važnosti STEM-a za „zapošljivost“ današnjih mladih generacija, kao i za napredak čitavog društva u ovo doba modernih tehnologija.  Pa šta je to STEM? STEM je skraćenica iz engleskog jezika za Science, Technology, Engineering, Mathematics, a što se u slobodnom prijevodu odnosi na prirodne nauke, moderne tehnologije, inžinjerstvo i matematiku.

Promocija STEM-a ne znači samo promocija odredjenih oblasti, poput matematike, robotike, programiranja, elektronike, fizike, itd (mada naravno znači i to), već i promocija STEM načina razmišljanja i u drugim oblastima – rješavanje problema, kritičko promišljanje, eksperimentisanje, i slično.

Nažalost, u našem osnovnom obrazovanju ovaj moderni pristup učenju još uvijek nije u potpunosti zaživio, pa je potrebno kroz vannastavne aktivnosti to promicati.

COR, kao jedan od lidera u STEM obrazovanju u BiH, je zbog toga pokrenuo projekat promocije STEM obrazovanja u osnovnim školama, a koji se ogleda u pokaznim časovima, praktičnim treninzima, opremanju kabineta elektroničkom i robotičkom opremom i slično. U tome nam pomažu i domaće tehnološke kompanije, poput BH Telecoma.

 
 

NAŠI PARTNERI

 

USAID

 

Youth Build International

 

 

 

GG logo horizontal

GlobalGiving

 

The Balkan Trust for Democracy

 

U.S. Embassy Sarajevo

 

Svjetska Banka

 

logo stem1

STEM.BA 

 

Cooperazione Italiana allo Sviluppo

 

Evropska Komisija

 

Lokalne zajednice u BiH

 

Udruga poslodavaca Brčko distrikta BiH

 df tk

Društvo fizičara u Tuzlanskom kantonu

© 2018 COR. All Rights Reserved.