Naši projekti

,,Analiza ekonomske i razvojne prednosti provođenja programa energetske efikasnosti u lokalnim zajednicama bih“

 Primjer Distrikta Brčko

U okviru istraživanja, koje je na stručan, temeljit i objektivan način uradila dr. Amra Nuhanović, docent na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Tuzli zajedno sa Centrom za održivi razvoj, obrađen je niz faktora koji danas utječu na provođenje sistema energetske efikasnosti, konkretno u Distriktu Brčko.

Analiza zahvata teorijske naznake pojmovnog određenja energetske efikasnosti, zatim trendove i tehnike ulaganja u energetsku efikasnost kako u svijetu, tako i na području BiH. Zakonska regulativa i EU direktive u području energetske efikasnosti su takođe, našle posebno mjesto u ovom istraživanju. Empirijska domena istraživanja bazirana je na ekonomskoj i razvojnoj analizi ulaganja u energetsku efikasnost Distrikta Brčko, pri čemu je fokus bio usmjeren ka ispitivanju stavova Vlade Distrikta, lokalne zajednice i civilnog društva prema energetskoj efikasnosti na području Distrikta Brčko.

Sve to je u potpunosti pomoglo u formulisanju i identificiranju neophodnih koraka za uvođenje sistema energetske efikasnosti u lokalnoj zajednici Distrikta, ali i identificiranju ekonomskih ograničenja, te pravnih i institucionalnih prepreka u provođenju istog.

Centar za održivi razvoj će svakako, u bliskoj budućnosti nastojati da zaključci i preporuke (koje su predstavljene u ovom Izvještaju) zažive i nađu svoju implementaciju i/ili realizaciju u mnoštvu projektnih zadataka (koji tretiraju istraženu problematiku), a sve u cilju rješavanja barijera u sprovođenju sistema energetske efikasnosti u Distriktu Brčko. Uz to, ostaje za nadati se, da će informacije i rezultate sprovedenog istraživanja (a iznesene u ovom Izvještaju) blagovremeno prepoznati i institucije kompetentne za dugoročno rješavanje problema energetske (ne)efikasnosti na području Distrikta Brčko kao veoma bitne, korisne i motivirajuće.

Svi zainteresovani mogu pogledati i preuzeti ovaj dokument na našoj stranici cor.ba u sekciji Publikacije.

 
 

NAŠI PARTNERI

 

USAID

 

Youth Build International

 

 

 

GG logo horizontal

GlobalGiving

 

The Balkan Trust for Democracy

 

U.S. Embassy Sarajevo

 

Svjetska Banka

 

logo stem1

STEM.BA 

 

Cooperazione Italiana allo Sviluppo

 

Evropska Komisija

 

Lokalne zajednice u BiH

 

Udruga poslodavaca Brčko distrikta BiH

 df tk

Društvo fizičara u Tuzlanskom kantonu

© 2018 COR. All Rights Reserved.