Zelena Agenda

Pored velikog broja projekata koje implementiramo sa medjunarodnim i lokalnim partnerima pokrenuli smo i program povezivanja tehnologije i okoliša.

Pročitajte više

Vještine za 21. stoljeće

Potreba za poboljšanjem kvalitete vještina i kompetencija s kojima mladi ljudi ulaze na tržište rada i općenito u život je prepoznata od strane COR-a kao jedno od temeljnih zadaća na putu ka održivom razvoju Bosne i Hercegovine.

Pročitajte više

Održivi razvoj

Mi promovišemo partnerstvo između privatnog, javnog sektora i civilnog društva u cilju održivog razvoja zajednice, pri tome se zalažući za edukaciju i investiranje u oblasti ekonomije, zaštite životne sredine i unapređenja lokalnih zajednica.

Pročitajte više

COR izradio senzor za mjerenje kvalitete zraka i postao dio svjetske mreže monitoringa

luftdaten

Širom svijeta se razvija mreža pojedinaca i nevladinih organizacija koji postavljaju sopstvene senzore za detekciju lebdećih čestica u zraku koje predstavljaju veliki zdravstveni rizik za stanovništvo. Na taj način se povećava transparentnost u procesu mjerenja kvalitete zraka, povećava svijest gradjana o tom velikom problemu, te edukuje stanovništvo.

Zahvaljujući Centru za održivi razvoj (COR) prvi takav "low cost" senzor u BiH je postavljen u naselju Breka, Sarajevo, te je time i BiH postala dio mreže koju je pokrenuo OK Lab Stuttgart iz Njemačke. Trenutne podatke za našu lokaciju možete pronaći na luftdaten.info ili direktno na https://sarajevo.maps.luftdaten.info/#11/43.8670/18.4170 (klikom na kružić - lokaciju Sarajevo otvoriće Vam se prozor sa trenutnim podacima mjerenja).

U sljedećem periodu COR će instalirati senzor i na području Brčko distrikta BiH, a nastojaće pomoći i drugim eko organizacijama u BiH da se senzori postave i na njihovim lokacijama širom BiH.

 
 

NAŠI PARTNERI

 

USAID

 

Youth Build International

 

 

 

GG logo horizontal

GlobalGiving

 

The Balkan Trust for Democracy

 

U.S. Embassy Sarajevo

 

Svjetska Banka

 

logo stem1

STEM.BA 

 

Cooperazione Italiana allo Sviluppo

 

Evropska Komisija

 

Lokalne zajednice u BiH

 

Udruga poslodavaca Brčko distrikta BiH

 df tk

Društvo fizičara u Tuzlanskom kantonu

© 2018 COR. All Rights Reserved.