Zelena Agenda

Pored velikog broja projekata koje implementiramo sa medjunarodnim i lokalnim partnerima pokrenuli smo i program povezivanja tehnologije i okoliša.

Pročitajte više

Vještine za 21. stoljeće

Potreba za poboljšanjem kvalitete vještina i kompetencija s kojima mladi ljudi ulaze na tržište rada i općenito u život je prepoznata od strane COR-a kao jedno od temeljnih zadaća na putu ka održivom razvoju Bosne i Hercegovine.

Pročitajte više

Održivi razvoj

Mi promovišemo partnerstvo između privatnog, javnog sektora i civilnog društva u cilju održivog razvoja zajednice, pri tome se zalažući za edukaciju i investiranje u oblasti ekonomije, zaštite životne sredine i unapređenja lokalnih zajednica.

Pročitajte više

COR dodijelio robotske ruke za učenike tri osnovne škole u Distriktu

Centar za održivi razvoj iz Brčkog upriličio je danas dodjelu opreme za izradu robotskih ruku i dodatne robotičke i elektroničke opreme učenicima tri osnovne škole sa područja Brčko distrikta.

Oprema je dodijeljena Trećoj osnovnoj školi, područna škola Grbavica, Sedmoj osnovnoj školi Gornji Rahić i Desetoj osnovnoj školi Bijela.

“Cilj nam je edukovati učenike iz tehničkih i informatičkih sekcija o principima robotike, korištenju robotske ruke te da zajedno osmislimo projekat koji ćemo uvježbavati i na početku iduće godine prezentovati javnosti u Brčko. To će pokazati šta se sve može uraditi kada se učenicima obezbijedi adekvatan trening i oprema” rekao je Edin Mujačić, direktor Centra za održivi razvoj.

Tri robotske ruke učenicima će omogućiti da nauče dosta iz polja robotike. Ovo je ujedno i pokazatelj kako treba ići u korak sa napretkom tehnologije te omogućiti edukaciju za zanimanja 21. vijeka.

“Robotizacija je već počela. Mi ako ne budemo našoj djeci dali mogućnost da uhvate korak sa razvijenim svijetom to će biti veliki problem. Kao što smo imali doba industrijske revolucije, doba informatizacije sada imamo doba robotike. Ako želimo našoj djeci dobro usmjerit ćemo svoje napore da im damo fer šansu da jednako učestvuju na globalnom tržištu rada” rekao je Mujačić.

“Ovo me privuklo jer volim programiranje i od malena se zanimam za to. Nadam se da ćemo uspjeti u ovom timskom radu” rekao je Nikola Jolić, učenik Treće osnovne škole.

“Ja mislim da će robotika i elektronika donijeti novo svjetlo ovom svijetu i da bez nje BiH kao država ne može ostvariti napredak” rekao je Dino Lišić, učenik Sedme osnovne škole.

Ove aktivnosti su organizovane u okviru projekta “Ruka u ruci – Mladi prave robotske ruke” podržan grantom Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država.

(brcko.tv)

 
 

NAŠI PARTNERI

 

USAID

 

Youth Build International

 

 

 

GG logo horizontal

GlobalGiving

 

The Balkan Trust for Democracy

 

U.S. Embassy Sarajevo

 

Svjetska Banka

 

logo stem1

STEM.BA 

 

Cooperazione Italiana allo Sviluppo

 

Evropska Komisija

 

Lokalne zajednice u BiH

 

Udruga poslodavaca Brčko distrikta BiH

 df tk

Društvo fizičara u Tuzlanskom kantonu

© 2018 COR. All Rights Reserved.