Zelena Agenda

Pored velikog broja projekata koje implementiramo sa medjunarodnim i lokalnim partnerima pokrenuli smo i program povezivanja tehnologije i okoliša.

Pročitajte više

 

 

Vještine za 21. stoljeće

Potreba za poboljšanjem kvalitete vještina i kompetencija s kojima mladi ljudi ulaze na tržište rada i općenito u život je prepoznata od strane COR-a kao jedno od temeljnih zadaća na putu ka održivom razvoju Bosne i Hercegovine.

Pročitajte više

 

Održivi razvoj

Mi promovišemo partnerstvo između privatnog, javnog sektora i civilnog društva u cilju održivog razvoja zajednice, pri tome se zalažući za edukaciju i investiranje u oblasti ekonomije, zaštite životne sredine i unapređenja lokalnih zajednica.

Pročitajte više

Četvrta Osnovna Škola u Brčkom prva počela sa edukacijom učenika programskim jezikom “Scratch”

 

Zumka Grabus, direktorica "Četvrte osnovne škole" u Brčko distriktu BiH kazala je da zahvaljujući Centru za održivi razvoj (COR) Brčko distrikta BiH djeca će moći naučiti kako i na koji način razmišljati, te biti u koraku sa savremenom tehnologijom.

"Imalio smo sreću da smo upoznali Edina Mujačića na seminaru COR-a i evo danas smo krenuli sa novim načinom razmišljanja s obzirom da djeca danas konstantno koriste telefone, tablete, računare i sl. Na ovaj način će naučiti nešto novo, te kako programirati preko programa "SCRATCH" igricu, animaciju itd. Ovo je prvi korak i mi planiramo saradnju i na višim nivoima. Danas je samo uvodno predavanje gdje će predavači predstaviti taj program djeci četvrtih razreda. Oni koji su zainteresovani moći će sada u martu u našoj školi poslije nastavnih obaveza krenuti na besplatnu edukaciju i imati će priliku dva puta sedmično da dolaze kako bi završili kurs iz "SCRATCHA". Podsjećam, naša škola dobila je i dva robota tako da ćemo ove godine krenuti i sa robotikom. Pet škola u BiH dobilo je robot i mi smo jedna od tih", kazala je Grabus za "infobrcko".

Edin Mujačić, direktor Centra za održivi razvoj Brčko distrikta BiH kazao je da živimo u doba gdje su promjene tehnologija, znanja veoma brze i da je na tom polju potrebna saradnja svih aktera formalnog, neformalnog obrazovanja, biznisa i vlasti kako bi se uspjelo da djeca budu u koraku sa tehnologijama i znanjem potrebnim za 21 vijek.

"COR se bavi pitanjima takozvanim "STEMA", (nauka, tehnologija, inženjerstvo, matematika) i radimo te programe širom BiH. Bilo nam je drago kada nas je menadžment Četvrte osnovne škole iz Brčkog pozvao da probamo nešto zajedno uraditi i osmislili smo plan koji počinje danas za četvrte razrede. Za njih ćemo obezbijediti programiranje za sve učenike koji su zainteresovani za rad u programskom jeziku "SCRATCH" koji je najpoznatiji svjetski programski jezik za djecu. Mi smo prvi u BiH počeli sa tim raditi i zadovoljstvo nam je da to možemo realizirati i u saradnji sa ovom školom i njihovim učenicima", kazao je Mujačić za "infobrcko". Dodajući da je ovo samo početak i da će uskoro ponuditi obuku i za starije učenike.

"Ovo je samo početak i mi ćemo u suradnji sa menadžmentom osnovne škole ponuditi i za starije razrede obuku iz novih tehnologija i nauke. Djeca će imati uvid šta se dešava širom svijeta vezano za najbolje prakse, najbolje tehnologije, ali i drugačiji način učenja. Škole u BiH imaju još uvijek problem zbog toga što su bazirane samo na memorisanju znanja, dok u modernom svijetu taj sistem se napušta i ide se ka sistemu da se nauči učiti. Mi želimo da kroz eksperimente i praktični rad koje ćemo voditi sa starijim razredima pokažemo čemu služi fizika, tehnologija najnovija i da vide šta to u životu znači. Plan nam je da sa učenicima radimo i sa solarnim instalacijama, vjetroturbinama i mnogim drugim sličnim stvarima", kazao je Mujačić.

Aida Kavazović, učiteljica četvrtog razreda u Četvrtoj osnovnoj školi kaže da će ovo biti korisno za sve učenike i da mnogi od njih pokazuju zaintersovanost za tehnologiju i obuku u "SCRATCH" programu. "Danas djeca vole da koriste računare, tablete i ovo će biti jako pozitivno za njih. Naša škola je prva u okviru Brčko distrikta BiH koja je uključena u ovaj sistem. Učenici ovog razreda, inače, pohađaju informatiku vanredno i jako su zainteresovani za ovaj projekat. Sretni su i nadam se da će iz ovoga svega izaći pozitivan ishod", kazala je Kavazović.

Preuzeto sa InfoBrčko

NAŠI PARTNERI

 

USAID

 

Youth Build International

 

 

 

GG logo horizontal

GlobalGiving

 

The Balkan Trust for Democracy

 

U.S. Embassy Sarajevo

 

Svjetska Banka

 

logo stem1

STEM.BA 

 

Cooperazione Italiana allo Sviluppo

 

Evropska Komisija

 

Lokalne zajednice u BiH

 

Udruga poslodavaca Brčko distrikta BiH

 df tk

Društvo fizičara u Tuzlanskom kantonu