Zelena Agenda

Pored velikog broja projekata koje implementiramo sa medjunarodnim i lokalnim partnerima pokrenuli smo i program povezivanja tehnologije i okoliša.

Pročitajte više

 

 

Vještine za 21. stoljeće

Potreba za poboljšanjem kvalitete vještina i kompetencija s kojima mladi ljudi ulaze na tržište rada i općenito u život je prepoznata od strane COR-a kao jedno od temeljnih zadaća na putu ka održivom razvoju Bosne i Hercegovine.

Pročitajte više

 

Održivi razvoj

Mi promovišemo partnerstvo između privatnog, javnog sektora i civilnog društva u cilju održivog razvoja zajednice, pri tome se zalažući za edukaciju i investiranje u oblasti ekonomije, zaštite životne sredine i unapređenja lokalnih zajednica.

Pročitajte više

Obrazovanje u 21. vijeku sa fokusom na STEM oblasti

 

Centar za održivi razvoj organizovao je okrugli sto na temu „Obrazovanje u 21. vijeku sa fokusom na STEM oblasti”.

U STEM spadaju područja prirodnih i matematičkih nauka, tehnologije i inženjerstva. Prezentacije na temu „Otvoreno obrazovanje i digitalna revolucija”, te “Novi pristupi STEM obrazovanju u BiH”, održali su predavači iz Visoke škole računarstva i poslovnih komunikacija Empirica, te Centra za održivi razvoj.

“Ovu temu smo odabrali jer smatramo da je dugoročno gledano edukacija i obrazovanje u 21. vijeku, gdje se promjene tako brzo dešavaju, sigurno jedna od najvažnijih oblasti”, kazao je Edin Mujačić, direktor Centra za održivi razvoj.

Predavanje je namijenjeno svima koji su uključeni u ovaj proces, od nadležnih iz vladinih institucija do obrazovnih institucija i nevladinih organizacija koje se bave pitanjima mladih i obrazovanja.

“I mnogo razvijenije zemlje imaju problem da njihovo obrazovanje usklade sa promjenama koje se dešavaju. Toliko brzo napreduje i tehnologija i dolazi do promjena u oblasti nauke i tržišta rada da je to jako teško prilagoditi. Naravno BiH je u još težoj poziciji zbog nedostataka sredstava, komplikovanog sistema. Ali sinergijom formalnog i neformalnog obrazovanja se može nešto uraditi kako bi unaprijedili taj sistem”, kazao je Mujačić.

Obrazovanje u 21. vijeku je drugačije od onog koje su starije generacije imale u svoje vrijeme. Promjene koje se dešavaju u tehničkom smislu zahtijevaju i adekvatno prilagođavanje, a do društva je koliko će biti spremno da tome odgovori.

Preuzeto sa BDC TV

NAŠI PARTNERI

 

USAID

 

Youth Build International

 

 

 

GG logo horizontal

GlobalGiving

 

The Balkan Trust for Democracy

 

U.S. Embassy Sarajevo

 

Svjetska Banka

 

logo stem1

STEM.BA 

 

Cooperazione Italiana allo Sviluppo

 

Evropska Komisija

 

Lokalne zajednice u BiH

 

Udruga poslodavaca Brčko distrikta BiH

 df tk

Društvo fizičara u Tuzlanskom kantonu