Zelena Agenda

Pored velikog broja projekata koje implementiramo sa medjunarodnim i lokalnim partnerima pokrenuli smo i program povezivanja tehnologije i okoliša.

Pročitajte više

Vještine za 21. stoljeće

Potreba za poboljšanjem kvalitete vještina i kompetencija s kojima mladi ljudi ulaze na tržište rada i općenito u život je prepoznata od strane COR-a kao jedno od temeljnih zadaća na putu ka održivom razvoju Bosne i Hercegovine.

Pročitajte više

Održivi razvoj

Mi promovišemo partnerstvo između privatnog, javnog sektora i civilnog društva u cilju održivog razvoja zajednice, pri tome se zalažući za edukaciju i investiranje u oblasti ekonomije, zaštite životne sredine i unapređenja lokalnih zajednica.

Pročitajte više

COR nastoji svojim članovima pružiti što više benefita. Lista korisnih usluga za članove je svakim danom sve veća i na taj način potičemo učlanjenje. 

Pored već poznatog i veoma uspješnog programa instrukcija iz matematike za naše članove, te učešća u STEM prezentacijama, kao i mogućnosti volontiranja, COR je nedavno, uz završetak školske godine, ponudio i online medicinske konsultacije za sve naše članove. Konsultacije je sproveo ljekar specijalista, a učešće je bilo dobrovoljno i anonimno putem Zoom aplikacije.

Za narednu školsku godinu planiramo nastavak programa učenja matematike, kao i STEM praktične prezentacije, te nastavak podrške našim članovima i kada je u pitanju zdrava prehrana i medicinski savjeti. Lista nije konačna i biće u narednom periodu doradjivana.

Isplati se biti član COR-ove zajednice.

 

Kada jednom nekom pomognete da nauči nešto učinili ste veliku stvar. Šta onda reći kada se to učini više od 800 000 puta?

Kada smo početkom pandemije omogućili učenicima da besplatno uče putem naše stranice STEM.BA nismo ni sanjali da će tokom ove dvije godine to učiniti više od 800 000 puta.

Fizika i Hemija su oblasti koje su najposjećenije, ali nedavnim dodavanjem i drugih kategorija /Zanimljiva nauka, Ekologija i zelene tehnologije, Elektronika i Arduino, te IT/ i te nove oblasti postaju sve popularnije kod učenika.

Hvala svima koji su dali svoj doprinos, a treba naglasiti da se radi o isključivo volonterskom projektu.

Šta dalje - svakim danom biti sve bolji i idemo do milion i dalje.

Protekli vikend svečanom ceremonijom obilježen je uspješan završetak projekta „Od škole do posla” kojeg je implementirao Centar za održivi razvoj.

Tokom projekta, za vrijeme kojeg su učenici srednje Tehničke škole u Brčkom imali priliku unaprijediti svoje vještine za zapošljavanje i samozapošljavanje nakon školovanja, organizirane su mnogobrojne prezentacije, online i uživo treninzi za zapošljavanje i samozapošljavanje, susreti i razgovori sa uspješnim privrednicima, kao i posjete nekim od lidera u tehnološkom sektoru, a zainteresovani učenici su od projekta dobili i mentorsku pomoć za izradu sopstvenih biznis planova.

Završetkom samog projekta nije završena i podrška učenicima, te saradnja Centra za održivi razvoj sa Tehničkom školom.

Web stranica nastala tokom projekta posaoibiznis.com će nastaviti da bude centralno mjesto za daljnje informisanje i edukaciju mladih kada su u pitanju zapošljavanje i samozapošljavanje mladih tehničkih usmjerenja.

Projekat „Od škole do posla” je implementirao Centar za održivi razvoj, a finansijski podržala Ambasada SAD-a u Sarajevu.

Centar za održivi razvoj (COR) poziva zainteresovane učenike 1. osnovne škole i 5. osnovne škole iz Brčkog da uzmu učešće u nagradnom takmičenju za izradu najboljih prezentacija na temu „ NAUČNE VS PSEUDONAUČNE TVRDNJE/TEORIJE ZAVJERA “, a u okviru projekta „Razmišljaj kao naučnik“.


Prezentacije mogu biti izradjene u bilo kojem formatu , a izbor teme je slobodan, s tim što mora biti fokusiran na široko poznate tvrdnje [npr. Zemlja je ravna ploča, Bermudski trougao, astrologija, grafologija, Tarot karte, čovjek na Mjesecu, numerologija, N-zrake, itd.]. Radovi trebaju biti bazirani na metodi kritičkog razmišljanja. Radove treba dostaviti putem emaila na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.. Jedan učenik može dostaviti najviše dva rada.

Najbolji radovi će dobiti vrijedne nagrade od organizatora i biće predstavljeni javnosti na posebnoj ceremoniji. Nagradno takmičenje se organizuje u okviru projekta “Razmišljaj kao naučnik” kojeg mplementira Centar za održivi razvoj, a financijski je podržan od strane Ambasade SAD-a iz Sarajeva.

Prošle sedmice organizovali smo za učenike Tehničke škole u Brčkom posjetu DKR Njemačkom centru za robotiku u Tuzli. Tom prilikom učesnici projekta, a koji pohadjaju Tehničku školu u Brčkom, su imali priliku da vide različite industrijske i edukacione robote koje do sada nisu imali priliku vidjeti.

Pored teoretskog predavanja i pregleda samih uredjaja, učenici su imali priliku i da sami upravljaju robotima i izvedu jednostavne operacije što je zasigurno bio vrhunac posjete.

DKR German Center for Robotics, kao društveno odgovorna firma, je i ovaj put bio izvanredan domaćin na čemu im se i ovaj put zahvaljujemo. Posjet je organizovan u okviru projekta „Posao i biznis“ koji implementira Centar za održivi razvoj (COR), a financijski je podržan od strane Ambasade SAD-a iz Sarajeva.

 
 

NAŠI PARTNERI

 

USAID

 

Youth Build International

 

 

 

GG logo horizontal

GlobalGiving

 

The Balkan Trust for Democracy

 

U.S. Embassy Sarajevo

 

Svjetska Banka

 

logo stem1

STEM.BA 

 

Cooperazione Italiana allo Sviluppo

 

Evropska Komisija

 

Lokalne zajednice u BiH

 

Udruga poslodavaca Brčko distrikta BiH

 df tk

Društvo fizičara u Tuzlanskom kantonu